Den 26 mars 2011 samlades mellan 250 000 och 900 000 människor i London under paraplynamnet ”March for the alternative” i motstånd mot det gigantiska nedskärningspaket som den brittiska regeringen ämnar genomföra i spåren av finanskrisen. Under veckor har fackförbund, radikaliserade studentrörelser och mängder av NGO’s [Non-Governmental Organizations] gemensamt mobiliserat till vad som nu ser ut att vara den största demonstrationen i landet sedan protesterna mot Irakkriget. När vi nu börjar kunna summera dagen träder en bild fram av massivt motstånd i form av, självklart, den huvudsakliga demonstrationen i sig, men även mängder av ockupationer, vägblockader, regelrätta kravaller och attacker mot banker och storföretag.

De planerade nedskärningarna beräknas slå hårt i allmänhet och mot de som redan är mest utsatta i synnerhet. Det handlar i korthet om massiva attacker på skolsystemet – något som redan skapat den explosiva studentrörelse vi sett växa fram det senaste halvåret – mot vården i allmänhet men som även innebär att cirka än 1 miljon väntas bli av med jobbet. När de första antydningarna om tung avgiftsbeläggning av utbildning (t ex gigantiska studieavgifter vid högskolestudier) kom från den nyvalda regeringskoalitionen mellan högerpartiet Tory och ”liberala” Liberaldemokraterna [LibDems], där de sistnämnda gått till val på löften om att inte införa just sådana avgifter, kom så även reaktionen från studenterna. Under de senaste månaderna har universitetsockupationer (vissa aktiva i månader), stora landsomfattande demonstrationsdagar och en bred variation av aktioner avlöst varandra. Studentrörelsen har visat sig inneha en otrolig bredd samtidigt som man lyckats agera samlat i sin kritik. Kritiken i sig har till stor del visat på dubbelmoralen i hur krisen i grunden orsakats av bankers jakt på högre vinstuttag, hur regeringen gått in och räddat bankerna med stora ekonomiska insatser (skattepengar), lagt belastningen på gemene medborgare (nedskärningar) samtidigt som en mängd av landets storföretag medvetet gömt undan gigantiska summor i skatteparadis utan att bestraffas.

Dagens ”March for the alternative” är utan tvivel en vidarelänkning av den kritik som den radikala studentrörelsen lyckats bygga upp där en stor progressiv antinedskärningsrörelse nu tycks växa fram.

I denna stund är det svårt att uppskatta mängden deltagare vilket framgår i början av denna text. Oöverskådliga folkmassor är alltid nästan omöjliga att räkna men siffror från brittiska The Guardian räknar enda upp till 500 000, Independent till 900.000. Under dagen har demonstranter stängd ner stora delar av staden i olika former av blockader vilka tycks vara fullt pågående när detta skrivs en bit in på natten. Kravaller, attacker mot banker, sammandrabbningar med polisen, ockupationer av företagskontor och gallerior (främst tillhörande ovan nämnda skattefuskande storbolag) har också pågått i timtal. Det är svårt att få en överskådlig bild av händelseförloppet då rapporter via liveuppdateringar och twitter ständigt kommer med nya segment av information från olika delar av staden.

Uppdatering 29/3-2011 (Översättning från Indymedia London):

Den 26 mars marscherade mellan 300 och 500 000 människor genom centrala London. De demonstrerande protesterade mot de nedskärningspaket som nu drabbar den brittiska befolkningen i allmänhet, och arbetare i offentlig sektor i synnerhet i spåren av finanskrisen som bröt ut i banksektorn för cirka två år sedan.

De flesta demonstranterna – fackligt aktiva, familjer, och människor som vänder sig mot nedskärningspolitiken – deltog i TUCs officiella demonstration som gick från Embankment till Hyde Park. Samtidigt hade många grupper utlyst olika former av sidoaktioner för att markera sin vilja att göra någonting mer än att bara marschera. Hög-rörliga direkt aktionsgrupperingar förflyttade sig runt i Londons West-End, stadens överklass shoppingdistrikt. Dessa agerade genom att slå sönder skyltfönster och färgbomba olika affärer. Andra genomföra icke-vålds sit-ins mot företag som identifierats som skattesmitare, eller på annat sätt haft ansvar för den ekonomiska krisen. Fornum & Mason [Historiskt känt varuhus i London, översättarens anmärkning] ockuperades av UKuncut-aktivister efter att mängder av butiker & banker redan ockuperats och stängts på Oxford Street. Ockupationen ledde till att 149 personer greps. Dagen avslutades med en större säckning av en fest på Trafalgar Square efter att hundratals poliser oprovocerat attackerat de festande på torget.

Länkar:
#march26 hashtag på Twitter
March for the Alternative – Officiell hemsida
The Guardians liveuppdatering (livefeed)

Resist26.org – Alternativ mobiliseringssida

Indymedia London – mycket bilder, information osv.

See this video and more at Indymedia London