Många röster, en kamp. 13 oktober hölls en global aktionsdag mot krispolitiken. I över 200 städer i 25 länder genomfördes skrammeldemonstrationer, så kallade cacerolazo. Slagorden har varierat – men det är samma ilska bakom dem. I Spanien har demonstranterna ropat ”Vi äger inget, vi tänker inte betala för nått”, i Portugal ”Fuck the Troika”, i Istanbul har man demonstrerat mot kriget, i Tokyo mot Världsbanken och IMF, medan i Stockholm krävde demonstranterna allas rätt till bostad. Det gemensamma för alla protester är att de riktas mot de politiska och finansiella eliterna som är ansvariga för att försämra våra liv med sin krispolitik. #GlobalNoise har fungerat som en symbol för hopp och enhet, att det går att sammanföra en mängd kamper för global rättvisa och solidaritet – och att vi tillsammans kan skapa en annan värld.

STOCKHOLM

I Stockholm genomfördes demonstrationen på temat ”Rätt att bo – Bring the noise”, som en inledning på bostadsveckan. Till samlingen på Sergels torg kom 300 personer och tågade sedan under ljudliga former igenom mitt ibland lördagsflanörerna på Drottninggatan med sina plakat och kastruller. Demonstranterna tog sig igenom Riksdagshuset, vidare via Västerlånggatan och avslutade på Slussen – där borgarrådet Joakim Larsson, ansvarig för bostadssituationen i förorterna, bor.

BERLIN

Över 3 000 demonstrerade i en flyktingprotest och gick från Oranienplatz till riksdagen. Flera banderoller tog upp de höga bostadskostnaderna i Berlin.

LONDON

Lagom till Occupy Londons ettårsdag samlades 400 personer framför St Paul’s Cathedral med sina kastruller för att påkalla uppmärksamheten att protesten mot krispolitiken fortsätter. Talare från Quebec studentrörelse, Grekland och Spanien framförde sina hälsningar.

MADRID

VENEDIG

Polisen angrep en skramlande studentmanifestation mot centralbankens president Draghis planerade besök. Draghi ställde in resan till Venedig.

MACERATA

Polisen försökte driva bort den samling som ockuperade ett torg i italienska staden Macerata. Torgsamlingen skedde med syftet att blockera högerextrema Forza Nuovas torgmöte. Polisattacken misslyckades och demonstranterna höll platsen.

ROM

Den 12 oktober samlades tusentals studenter i en manifestation mot privatiseringarna av utbildningsväsendet. Studenterna samlades utanför Europeiska parlamentets lokaler och ockuperade dessutom en rad byggnader.

BILBAO

SEVILLA

VALENCIA

BUDAPEST

PARIS

http://bambuser.com/v/3058505

FRANKFURT

TOKYO

300 demonstranter tågade mot Internationella Valutafonden och Världsbankens årliga möte. Flera demonstranter viftade med fejkade dollarsedlar och klätt ut sig till överklassen, i en karnevalsk marsch igenom de lyxiga shopingkvarteren.

ATEN

Den 11 oktober demonstrerade högstadieelever utanför finansministeriet mot nedskärningarna i skolan och indragandet av skolbussarna.

SANTIAGO

Den 11 oktober demonstrerade 5 000 studenter i den chilenska huvudstaden för att kräva att fri utbildning förs in i stadsbudgeten för 2013.

AMSTERDAM

WallStreet-tjuren i Amsterdam fick en ny skrud som bättre passade svinen på börsen.

”All animals are equal. But some animals are more equal than others.” – G. Orwell

#GlobalNoise är ett tillfälle för att skaffa nya kontakter, stärka våra nätverk och kommunicera våra planer för framtiden. De kommande veckorna och månaderna finns flera aktiviteter planerade, bland annat en global utbildningsstrejk den 18 oktober, ett koordinerande rörelsemöte i Madrid (Agora99) och Florence (Florens 10+10) i november, den globala aktionsdagen för migranters och flyktingars rättigheter den 18 december. Det finns också ett initiativ från Montreal, Quebec, som kallas VIA22, som är en globalaktionsdag planerad till den 22 oktober och som kommer fortsätta ske den tjugoandra varje månad. Tanken med VIA22 är att ta bullerdemonstrationerna till en ny nivå.

Följ aktiviteterna under GlobalNoise här.